Het jongste meisjes voetbalteam van PPSC, ME1 (MO11-1), bestaat uit een tiental enthousiaste en talentvolle meiden. Veel wedstrijden in de bekercompetitie werden met dubbele cijfers gewonnen en het team promoveerde naar de eerste klasse. De vader van een van de meiden is oud-profvoetballer Iwan Redan (speelde onder meer bij Vitesse, RKC Waalwijk, Willem II, Cardiff City, Excelsior en Sparta). Na zijn voetbalcarrière begeleidt hij mensen die meer uit zichzelf willen halen. Hij doet dat als coach van “Beyond Yourself”, dat in het Rotterdamse deel van de Spaanse Polder een eigen trainingscentrum heeft. Bekende voetballers als Colin Kazim-Richards, Eljero Elia en Quincy Promes zijn al begeleid door Iwan, en aan dit rijtje kunnen nu ook de meiden van PPSC ME1 worden toegevoegd!

 

Iwan is vooral fysiek en mentaal gericht. De meiden krijgen dan ook gedurende een uur een pittig programma voorgeschoteld. Na een rustige warming-up gaan de voetbalsters in gevarieerde oefeningen aan de slag. Alleen, in groepjes van twee, in twee grote groepen en in een van de spelvormen is het zelfs 1 tegen 10. Het zwaartepunt bij de laatste spelvorm ligt bij het samenwerken en communiceren met elkaar. De meiden vormen met elkaar hand-in-hand een kring en buiten de kring staat een tikker met de taak een van de meisjes uit de kring te tikken. Zonder de kring te verbreken moeten de overige meiden dat zien te voorkomen. Oefening baart kunst: na enkele rondes krijgen de nieuwe jagers het steeds moeilijker hun doelwit te tikken. Er wordt daadwerkelijk steeds beter samengewerkt door de wisselende groep van 10 meiden.

De meiden komen ook in een estafette tegen elkaar uit. Sommige meiden smokkelen bij het begin- en eindpunt iets, in een poging sneller te zijn dan hun concurrent in de andere groep. Iwan zegt na afloop niets over het resultaat van de estafette, maar geeft op terloopse wijze de meiden een boodschap mee: “houd jezelf niet voor de gek door te smokkelen. Als je dat nu doet, doe je dat straks ook in de rest van je leven. Wees eerlijk tegenover jezelf!” Een wijze les die de meiden zich ter harte kunnen nemen.

Vanzelfsprekend worden er ook oefeningen met de bal gedaan. Hier blijken veel meiden in technisch opzicht nog aardig wat te leren te hebben. Tijdens de voetbaltrainingen op PPSC worden de meiden geholpen om hun techniek te verbeteren, maar willen ze echt sprongen maken, zullen ze thuis of op het schoolpleintje toch ook moeten oefenen met de bal.

 

In de beleving van de aanwezigen gaat het uur snel voorbij. En dat terwijl de meiden toch behoorlijk afgemat zijn. Vrolijk huppelend en keuvelend nemen ze afscheid van Iwan en van elkaar. Ze voelen de vermoeidheid nauwelijks. Ook het voelen van vermoeidheid is voor een deel een mentale kwestie! Ongetwijfeld zullen ze – eenmaal thuisgekomen – snel in slaap zijn gevallen…

 

De meiden van ME1 kunnen terugkijken op een leuke, leerzame en inspirerende trainingssessie, waarbij ze in mentaal opzicht weer een stapje verder zijn gekomen.

Iwan: hartstikke bedankt!

 

iwanredan-img-20161101-wa0002s