Nieuwe wedstrijdvormen voor Pupillen

 

Om eerlijk te zijn heeft het pupillenvoetbal wel iets surrealistisch. Wie heeft ooit verzonnen het zo te doen, zoals we het nu doen? Als je van boven op een voetbalveld zou kijken, zie je dat er iets niet klopt. Alsof het totaal uit zijn verband is getrokken.

Echt leren voetballen doe je door zoveel mogelijk balcontacten. En die krijg je door bijvoorbeeld in kleinere teams te spelen op kleinere veldjes. Zo leer je snel handelen in een kleine ruimte en wordt de focus gelegd op zaken als techniek, tactiek en motoriek en minder op fysiek.

De KNVB wil de hele opzet van het jeugdvoetbal veranderen. In samenwerking met experts uit binnen- en buitenland, coaches, scheidsrechters, ouders en natuurlijk de kinderen zelf, heeft de KNVB het pupillenvoetbal grondig onder de loep genomen. In september 2015 zijn ze gestart met het onderzoek en is er gekeken naar wel of geen keeper, het aantal spelers, de afmeting van het veld, het doel en wel of geen scheidsrechter.

De KNVB wil vanaf volgend seizoen, 2017-2018, alle pupillen van Onder 6 t/m Onder 12 jaar in Nederland laten spelen in nieuwe wedstrijdvormen. Deze nieuwe vormen moeten beter aansluiten bij de ontwikkeling en het spelplezier van voetballende kinderen, van alle niveaus.

Inmiddels is de KNVB gestart met de eerste informatie bijeenkomsten waar de jeugdcoördinatoren van PPSC uiteraard bij aanwezig zijn geweest.

Om u alvast te informeren wat de plannen van de KNVB zijn:

  • Onder 6 gaat 2 tegen 2 spelen, veld 20x15m, doel 3x1m en geen keeper.
  • Onder 7 gaat 4 tegen 4 spelen, op 1/8 veld 30x20m, doel 3x1m en ook geen keeper.
  • Onder 8-9-10 gaan 6 tegen 6 spelen inclusief keeper. Op een ¼ veld (42,5x30m) met een pupillendoel (5x2m) en een spelbegeleider.
  • Onder 11-12 gaan 8×8 spelen inclusief keeper. Op een ½ veld (64x62m) met een pupillendoel (5x2m) en een pupillenscheidsrechter.
  • Onder 13 (2e jaars D) blijven 11×11 spelen zoals dat nu ook gebeurd bij de D pupillen.

 

Kortom zijn de meest ingrijpende veranderingen voor PPSC dat de F en 1e jaars E teams op een kwart veld 6 tegen 6 gaan spelen en dat de 2e jaars E en 1e jaars D teams op een half veld 8 tegen 8 gaan spelen. Uiteraard worden ook de spelregels van de verschillende vormen aangepast, hierover later meer.In oktober/november 2016 zullen er pilots gedraaid worden. We onderzoeken bij PPSC in overleg met de KNVB of we hieraan mee kunnen doen. Ook zal de KNVB enquetes uitvoeren en hopen ze in december een evaluatie te kunnen doen. In het voorjaar van 2017 moet e.e.a. dan geintroduceerd worden bij alle verenigeingen.Bij ons riep dit nieuws natuurlijk heel veel vragen op en ongetwijfeld ook bij u. Wij als PPSC doen er alles aan u zo goed mogelijk te informeren. Mocht u vragen hebben weet u ons te vinden.